Nie vždy máme náladu stráviť hodinu v kuchyni alebo jednoducho len pri všetkých aktivitách nemáme na to čas. Situácia, kedy zabudneme alebo nestíhame nakúpiť a spoliehať sa musíme len na to, čo zostalo v chladničke nám tiež nie je cudzia. Presne takto vyzerala moja sobota. Poďme z toho, čo máme vykúzliť jeden chutný a rýchly obed!


Grilovaný hermelín, batáty, šalát s balkánskym syrom, medom a orechmi

Kombináciu sladkého medu, orechov, batátov (sladkých zemiakov) a slaného syru budete buď milovať alebo nenávidieť. Ja som určite za! Poďme na to.

Potrebujeme:

  • Hermelín
  • Zemiaky/Batáty
  • Polníček/Rucola
  • Cherry rajčiny
  • 1 mrkva
  • Olivy
  • Balkánsky syr
  • 1-2 lyžice medu
  • Pár vlašských orechov           
  • Olivový olej a balsamico
  • Soľ, čierne korenie
  • Čerstvá bazalka

Postup:

ZEMIAKY/BATÁTY
Ak nie ste milovníkmi sladkých zemiakov pridala som aj verziu s tými obyčajnými.
Zemiaky som si očistila a nakrájala na tenké koliečka. Na panvici som si rozohriala olivový olej a poukladala koliečka zemiakov. Osolím, okorením a prikryjem pokrievkou. Občas skontrolujem a pretočím. Ak pripravujem batáty postupujem jednoducho. Očistím, nakrájam na kúsky a vložím na plech s pečiacim papierom. Dochutím soľou, čiernym korením a pečieme cca 10 minút, zvyšných 10 necháme na režim gril – aby boli pekne chrumkavé. Treba ich sledovať.

ŠALÁT
Do väčšej nádoby pridám očistený polníček, na tenko nastrúhanú mrkvu, rajčiny a olivy. Nadrobno rozmrvený/nakrájaný slaný syr. Pokvapkám olivovým olejom a balsamicom. Pridám bazalku, med a orechy podľa chuti. Na záver dochutím štipkou soli a čierneho korenia. Verte mi, že si tú sladko-slanú kombináciu zamilujete!

HERMELÍN
Hermelín si vždy pripravujem veľmi jednoducho. Na kvapke olivového oleja grilujem na panvici z oboch strán. Servírovať môžete v kombinácií zemiačiky, šalát a hermelín alebo pre ľahšiu verziu môžete zemiaky aj vynechať. Na večeru šalátik výborný aj v kombinácií s opečeným pečivom.

Dobrú chuť!

Verzia bez batátov s obyčajnými zemiakmi